När jag växte upp in the 90's så var The Body Shop helt omåttligt populära. Många var vi som älskade butikens fruktdoftande tvålar (jordgubb var min favorit), badkulor i olika färger, små parfymoljor (min bästa vän hade Ananya) och söta parfymer. Vaniljdoften bar min mamma ibland och då den doftade vaniljglass, så lånade jag gärna ett par spray från hennes flaska när hon inte såg. Själv ville jag dofta White Musk, denna klassiska doft från denna kroppsshop, som de riktigt feminina, svala tjejerna med perfekt slät hy och glänsande hår bar. Så ville jag också vara, så ville jag också dofta!
 
Jag skulle ändock vilja säga att min relation till The Body Shop är hyfsat bra ändå, alltså märket producerar trevliga produkter till rätt okej priser ändå. Och det mesta doftar ju gott.  
 
 
 
För ett tag sedan klickade jag hem en flaska The Body Shop Polynesian Island Tiare för det facila priset 99kr (inhandlad på Tradera). Smaka på namnet liksom, Polynesien och Tiare Blomma. Hur mycket paradis och härliga vita blommor och sol och strand låter det icke som? Så tänkte jag och mina förväntningar på denna doft infriades inte
 
Jag tar bort locket på Polynesian Island Tiare och sprayar friskt på min hud. Det som når min näsa är något jag inte gillar. Det är en liksom salt, metallisk och gurkig lukt som letar sig in i mitt luktsinne. Alltså duschigt och syntetiskt av det mindre angenäma slaget (har inget emot syntetämnen, de fyller definitivt sin funktion) och det salt-metall-gurkiga försvinner liksom inte. Min förhoppning var att mötas av krämiga vita blommor och kanske en aning kokostonad solkräm, men Polynesian Island Tiare drar snarare åt det "fräschare hållet" (utan att faktiskt dofta fräscht i min näsa). Jag tror allt min mormor har burit en parfym som doftade liknande och det råkar vara en av de dofterna hon burit som jag absolut inte gillat. Efter någon halvtimma är doften märkbart svagare och jag tycker mig nosa upp en nästan smörig doft på huden. Har aldrig i mitt liv doftat på en livs levande IRL Tiareblomma men kanske är det såhär den doftar? Smörigt? Jag vet icke. 
Fragrantica har doften beskrivits som blommig, söt, kokosnötig, enkel att bära, fräsch och även såhär: 
 
"It's sweet but not overwhelming, floral and exotic with coconut and vanilla notes. It reminds me of the tropical island vacation, blooming fragrant flowers and the sound of the waves in the distance.
 
Och det låter ju inte helt illa? Bara för att min hudkemi tar fram något obekvämt salt, kvalmigt och syntetiskt när jag bär Polynesian Island Tiare, så kan den ju ändå dofta tropiskt paradis på någon annan. Dofter är ju så så individuella och olika näsor fångar upp noter olika och skönt är väl det. På pappret gillar jag verkligen alla noter som finns i den här doften: vi talar krämig kokosnöt, frangipani, vanilj, ylang-ylang... ett paradis för ens näsa egentligen! I realiteten är kompositionen av dessa noter i doften bara blaha i min näsa. Jag har istället andra favoritdofter med dessa noter, exempelvis Kenzo Amour (frangipani, ris och vanilj), Christian Dior Hypnotic Poison Eau Sensuelle (vanilj och ylang-ylang) och Versace Crystal Noir - favvo!! (kardemumma, kokos, peppar). Polynesian Island Tiare får däremot enbart 1/2 tiareblommor av 5 möjliga. 
 
Topp Apelsin, bergamott
Hjärta ♥ Ylang-ylang, tiareblomma, frangipani
Bas Vanilj, kokos