Låt oss ta en titt på två snarlika dofter från två olika märken och i två olika prisklasser. Båda baseras på citrus, mandel och vanilj och medan den ena kostar typ 40kr, så kostar den andra flera hundralappar mer. Perfekta vår-sommardofter (eller när en befinner sig mitt i svinkalla regniga november och längtar efter sommar). 
 
Till dofterna ↓↓↓
 
 
Topp: Cyklamen, mandelblomma, clementin
Hjärta ♥ Jasmine, amaryllis, pion
Bas: Vanilj, benzoin, vit muskj, amber

Först tittar vi på Yves Saint Laurent Cinéma, lanserad 2004 med näsan Jacques Cavallier.  åh det lockande namnet för en filmnörd som mig och flaskan är stilren, elegant och vacker. Min första tanken om Cinéma (det vill säga innan provning av doften) förde tankarna till gamla tiders filmstjärnor typsåhär med perfekt lockat hår, röda läppar, röda mattor och sammetsdraperier. Efter provning av doft kan jag konstatera att min föreställning om doften inte stämde överens alls med hur jag upplever att den doftar. 
 
Till en början öppnar så Yves Saint Laurent Cinéma upp med apelsinblomster, sött och soligt och ackompanjerat av en klyfta mandarin i sockerlag. Ganska snart övergår Cinéma till att bli just såhär: varm kropp som nyligen tvålat in sig i Palmolive Almond & Milk Shower Gel. Det är en väldigt trygg doft som gör mig påmind om barndomsbad med just sådan duschgel och en varm, mysig mammafamn. Dramatiskt? Nej. Spännande? Njaej. Men ibland är det just tryggt, varmt och duschigt som en vill dofta.
Cinéma går efter duscgels-fasen över i att dofta som fluffigt uppvispat amaretto-skum utan nån form av bitterhet. Det finns verkligen något gourmandigt i mitten av den här doften, något som påminner om varm mandelmjölk sötad med honung eller mjuk kola. Vanilj + amber + mandel = mjuk söt kola eller varm kondenserad mjölk (som en kan göra kolasås av :) 
 
Cinéma är allt som allt en mycket trivsam doft som även om den inte alls känns som dramatisk hollywoodmatiné, utan mer som själva myset i biomörkret på matinéen. Klassisk mjuk feminin doft, dock ej diva (obs inget fel, älskar divor) omgiven av ett stort pack snubbar...
 
 
 

 
 
 Topp: Mandarin, mandelblomma
Hjärta ♥ Apelsinblomma, jasmin
Bas: Vanilj, musk, amber, träiga noter 
 
 Tesori d'Oriente Hammam (eller som den nu heter Hammam Olio di Argan e Fiori di Arancio...långt namn men i alla fall är kontentan Arganolja och Apelsinblomma) är doft numero 2, och året den lanserades vet jag inte och ej heller näsan bakom. Tesori d'Oriente är ett mycket mycket budgetvänligt märke som du kan hitta i såväl vanliga snabbköp som parfymbutiker runt om i Italien. Jag köpte min flaska Hammam när jag tillbringade några månader på en ekologisk farm i regionen Marche, Italien för några år sedan och ville med extremt tight budget kunna dofta blommigt och gott i kontrast till den blandning av lera- och gödseldoft som satt sig i mina kläder. Resultatet blev Hammam Olio di Argan e Fiori di Arancio. Kostnad? Typ 40 kr för min flaska. 
 
Hammam öppnar upp med mängder med frisk, citrustonad apelsinblom, som om någon trycker upp en maffig bukett vita blommor sprayade med färskpressad citrus in your face. Doften är energigivande, blommig och ganska lätt och den här kan du använda såväl på jobbet, hemma i mysbyxor eller på den soldränkta terassen med utsikt över olivlundarna mitt i varmaste juli *drömmer mig tillbaka*. 
Jag skulle vilja gå vidare från öppningen till hjärtat och basen, men känner att doften håller sig alldeles för linjär och oförändrad under hela tiden på huden (vilket på mig är åtminstone en 4timmar). Jag kan inte påstå att jag känner av så mycket mandelblom som jag gör i Yves Saint Laurent Cinéma, utan i Hammam är det apelsinblommen och citrusen som dominerar. Ändå tycker jag att de båda dofterna är så lika!
 
Slutsats: Medan Tesori d'Oriente Hammam fortsätter att vara linjär och oförändrad på huden, som en ständigt stående fräsch vit blomsterbukett i glasvasen ståendes på nattduksbordet, så utvecklas Cinéma från varm hud tvättad med Palmolive Almond & Milk Shower Gel till varm mandelmjölk + kanske en bit mjukseg kola till det. 

Har ni tankar om någon av eller dessa två dofter? Kommentera! ♥
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej