Idag är en dag som vagt börjar påminna om våren. Solen skiner, temperaturen har gått upp några grader, isen har börjat smälta! Fantastiskt! Det är även fredag och en dag som passar ypperligt för bärandet av Prada Candy Sugar Pop, den senaste i serien Candy's (originalet Prada Candy - min favorit - lanserades 2011).
 
Såhär tänker jag om Sugar Pop - det fredag förmiddag, man tillbringar dagen på en halvtom strand, solen lyser och man har på sig stora, spexiga solglasögon. I näven finns en bubblig citronfanta och på sig har man en supermjuk, nytvättad tunn kofta som doftar sköljmedel. Om man gräver lite i väskan så hittar man rosa bubbelgum och såna där blå-rosa syrliga godisar (Bubblizz heter de visst!). Lat dag helt klart. Men på kvällen väntar fest av något slag, kanske pommes och milkshake på ett dinerliknande hak, neonskyltar, sockervadd och med kul glatt sällskap! Kanske den här sången i hörlurarna. 
 
Typ så tycker jag att Candy Sugar Pop doftar - som en fantastiskt härlig lat och kravlös dag på stranden med socker i käften och bra musik i hörlurarna. Sugar Pop är verkligen inte sötsliskig eller påträngande (lite smaksak kanske men ta vilken kändisdoft som helst i butiken och den kommer garanterat att vara sötare) utan mer mjuk och väään. Den öppnar med en citrus-fizzyness som känns både sprakande och energisk och när citrusen tonar ner sig (utan att försvinna helt) så lämnar den plats för angenäma bomulls-och bubbelgumsnoter. Citrusens syrlighet finns kvar i bakgrunden och balanserar godissötman och det är just där jag tycker det doftar som att man har borrat ner huvudet i en påse Bubblizz! När de puffiga godismolnen har puffat klart så landar hela kompositionen i någon slags fluffig vanilj-mysk-bas. Mmmmm. 
 
Vem är Sugar Pop-bäraren? Hmm, vem som helst som gillar Sugar Pop (och söta, fluffiga dofter) kan givetvis använda den. Parfym har inget kön, ingen ålder och så vidare - allt sånt är bara marknadsföring och det går vi ju inte på (eller jo, jag går på tricket med snygga förpackningar men sånt är livet). 
 
Kan vi också bara prata om flaskan? ALLA  Candy-flaskor är så himla söta och passar utmärkt som prydnad (form och funktion måste inte vara tråk-funkis) men Sugar Pop tar nog sjutton priset ändå. 60-talspastellig så det förslår i ljusaste himmelsblå, pudrigt rosa, renaste vit, guldig och med solgul botten. Kanske en av de finaste flaskorna jag någonsin sett!
 
Top: bergamottblad, citrus, bergamott och rött äpple
♥ blomsternoter (floral notes) och vit persika
Bas: karamell, vanilj
 
The Nightingale and the Rose är en liten novell skriven av 1800-talsförfattaren Oscar Wilde. Novellen återfinns i sagosamlingen The Happy Prince and Other Tales och handlar kortfattat om en liten skönsjungande näktergal, en mycket romantiskt lagd sådan, som offrar sitt liv för en ung och olycklig student. Studentens högsta önskan är att vinna sin kärestas hjärta genom att kunna ge henne en vacker röd ros men han har inte någon. Näktergalen färgar en vit ros blodröd med hjälp av sitt hjärtas blod och faller både död ner med en törne i sitt hjärta, och glöms bort av den otacksamme unge studenten. (typisk Wilde-isk berättelse!)
  
Näktergalen (Luscinia luscinia), en söt liten fågel vars fjädrar går i vitt, rödbrunt och gråbrunt, med de nättaste små fötter, ser kanske inte så mycket ut för världen men nattetid bjuder den på en mycket karaktäristisk sång. Fågeln kallas ibland för "musikant" och är en av de varelser från djurriket som tjänat som inspiration för kanadensiska parfymhuset Zoologist. Nightingale lanserades 2016 och är en Chyprée-Fruity, med Tomoo Inaba som näsa bakom doften. 
 
 
Jag har faktiskt ingen aning om varför men doften av Nightingale på min hud får mig att tänka på frasande sidenkjolar i klara pastellfärger. Det är något med doften (och faktiskt i många av Zoologists andra dofter) som får mig att tänka färg, färg, färg - det känns nästan som att varje not är sprängfylld med färg.
 
Så vad doftar egentligen Nightingale? Jag kan givetvis bara tala utifrån hur den doftar på min hud med min hudkemi (men jag har svårt att tro att doften på någon annan skulle skilja sig markant men har ej empirisk grund för denna gissning) och på den upplever jag något som får mig att tänka på rosa puder, torr vetiver/mossa och handväska fylld med violer och lyxigt krämigt läppstift. Jag tänker på iris också men den står inte listad bland de officiella noterna (men det är troligen kombinationen av ros, viol och ambergris som skapar iriskaraktär i parfymen). Inte någonsin i mitt liv har jag doftat på real life plommonblomma, som är en av noterna i Nightingales hjärta men jag vill fantisera om att den tillför lite sötma i kompositionen.
 
Nightingales karaktär är ljuv, stillsam och romantisk (men absolut inte omärkbar) och jag tänker också att den är mycket damig. Damen ifråga har säkert en pudrad nuna, grannt broderad solfjäder och blickar intresserat mot Öst någon gång i början av 1900-talet. Eller kanske 1930-talet...Vintagevibbarna ger sig hursomhelst kraftigt tillkänna och om en hyser förkärlek för vackra läppstiftshylsor, torkade blommor och det nostalgiska förr i tiden så känns det väldigt mycket som att en kan bli förälskad i Zoologist Nightingale. 
 
Visst är Nightingale vårig också. Tomoo Inaba som är näsan bakom doften var inspirerad av våren och näktergalens sång när han komponerade doften, och att våren är närvarande märks inte minst med doftens rosa juice och den utsökta illustrationen på flaskans etikett av en liten kimonoklädd näktergal med blommor i håret. När den lilla fågelns inledande sång på huden har stillat sig en aning så förvandlas den istället till en trygg, torr och pudrig jord-patchouli i basen. Trots Nightingales romantiska och ljuva aura så är den på intet sätt tillknäppt och timid. Likt näktergalens sång är tydlig och klar så kan Nightingale ta upp ett helt rum med sin blommiga karaktär - underskatta henne inte! 
  
 Illustration av Kinuko Y.Craft
 
Jag blir lycklig av Zoologists dofter. De är så finurliga och inspirerande och som bärare känns det som att jag får chans att träda in i djurrikets vackra värld och ta del av både svettiga, oud-doftande kameler, pandor omgivna av saftigt grönt och skimrande trollsländor. Ja, givetvis doftar väl inte kameler oud ute i verklighetens liv men jag är  berörd, fascinerad och tilltalad av Zoologists fantasifulla koncept. 
 
 
Top: saffran, bergamot, citron
♥ viol, ros, plommonblomma
Bas: olibanum, ekmossa, sandelträ, patchouli, oud, ambergris, labdamum, vit mysk
 
 
Om circa 1 timma har jag fruktat tenta i Italienska och därmed tycker jag att det nu är ett rimligt läge att ta en tentapluggspaus för att istället skriva några rader om parfym! 
 
Eftersom det är dimmigt som sjutton ute och ganska kallt också, så kör jag helt sonika en liten kortistext om den våriga blomsterdrömmen Twilly d'Hermès. Lilla Twilly (alltså flaskan är liten, och söt) lanserades förra våren 2017 och jag har ett knappt använt litet sample som jag återvände till idag. Twilly öppnar upp med en ganska kraftig känsla av rengöringsmedel...det är citrus för fulla muggar men även om toppnoterna får mig att tänka på en nystädad, renskurad ljus och fräsch lägenhet där nytvättade vita kläder hänger på tork, så känner jag ändå att det är en rätt angenäm doft. Citrus toppar alltså notpyramiden och ger sedan plats åt ingefära och vita blommor. De vita blommorna består av tuberos (som märks mest), jasmin och apelsinblomma. Tuberosen är alldeles "lagom" krämig, inte som fetaste kokosgrädde utan mer som kokosmjölk light (för att prata om krämighet alltså). Den kryddiga ingefäran blandar sig sedan men mjukt sandelträ och förvandlas till en ganska vilsam och nära doft på huden, till skillnad från den mer energiska öppningen. 

Allt som allt är Twilly en ganska söt liten doft, inget som sätter mitt hjärta i brand eller får mig att häpna men heller inte en doft som alldeles omedelbart sällar sig till bakre ledet bland dussinparfymerna i butiken. Dessutom är flaskan så söt att den påminner om en liten karamell med hatt, funkar finfint som prydnad!

 
Top: bitter apelsin, ingefära, bergamott
Hjärta: apelsinblomma, jasmine, tuberos
Bas: vanilj, sandelträ