I juni i år introducerade parfymören Henrik Lestréus sitt eget märke Svensk Parfym. Dofterna är framtagna av Henrik själv och hans egen tolkning av Sverige då som nu: 

"Svensk Parfym is a unique concept of fine fragrances, inspired by Sweden, made in Sweden. Svensk Parfym is an interpretation of Sweden by scent, just as it is and as it once was. Its nature, landscapes, cultures, people, cities, villages, history, present and future, all inspire and contribute to this unique craftsmanship – perfumery, standing as good as it gets, with one leg in science and the other in artistry." 
                     
                                                                                       - Henrik Lestréus, på sin hemsida
 
 
Vid lansering fick jag prova dofterna genom små handfixade samples (happy) och jag ska kortfattat dela med mig min upplevelse av dem.
 
STILLA
Stilla öppnar upp med en tydlig mint/mentolliknande not och granbarr. Stilla har den där aromatiska karaktären som bara känns väldigt grön, inte illgrön, inte knoppar på träden-grön utan mer örtgrön, liksom aromatisk. Jag kan ana hintar av granbarr och odefinierade träslag (jag är inte ett dugg bra på att plocka ut diverse träslag som noter i parfym) och hela kompositionen andas lugn. Tro på sjutton med det namnet!
Jag läser på beskrivningen av noterna att Stilla innehåller lavendel och det förvånar mig ej. Lavendel är även det en not som jag egentligen är väl bekant med (hallå, uppväxt med mamma och mormor som brukade plocka lavendel för att torka och sedan sy in i tygpåsar, alltså lavendeldoftpåsar). Det är en ganska fridfull och lugnande not som ju ofta används i diverse konkokter med hopp om att bäraren, eller luktaren ska få ro och kanske få sova lite. Jag vet ej om lavendel biter på mig och inte heller är det en favoritnot men nog fyller den sin givna roll i Stilla
 
Allt som allt är Stilla en lugn, lågmäld doft som påminner om doften av känslan av att ligga på en soluppvärmd brygga en sommarkväll, medan solen glider bort och iväg och grönskan omkring är i färd med att samla kvällsdagg på sina blad. Hållbarhet på min hud - några timmar. 
 
Noterna är: lavendel, eukalyptus, tränoter, musk 
 

 
VIRKE
Virke är känns somrig i sin lätt, fruktiga lätt akvatiska fräschör men är tyvärr också den doft som vill hålla sig kvar minst på min hud. Kanske för att det är vinter? (vinterhud är ju ofta torrare än sommarhud vilket i sig är en ganska dålig förutsättning för att parfymer ska bli långlivade på huden - åtgärd, smörj huden!). Virke öppnar upp med en rejäl dos citrus i toppen och den citrusfrukt som står ut är citronen. Det är vad min näsa vill få det till iallafall. I notbeskrivningen finns det nämligen ingen citrus men näsan plockar ju upp citrus, vad gör en. Hursomhelst. Efter citrus kommer rikligt med fruktigt hallon och det är verkligen hallon från dignande buskar, alltså inte hallonsylt eller hallonsaft. Virke är den sötaste och fruktigaste av de tre dofterna och således kanske den i gemene persons ögon, mest "lättburna" doften. 
 
Noter: Hallon, tränoter, musk
 

 
 
PRAKT
 Prakt är den tredje och sista av de dofter jag har provat från Svensk Parfym. Prakt öppnar upp med en käftsmäll, om än behaglig av rabarber. Tänk dig att du dyker ner i ett hop rabarberplanter och så ligger du kvar där, låter de stora ståtliga bladen skugga dig. Sedan...tar du ett rejält bett av en gedigen rabarberstjälk och känner hur syrligheten liksom gör din tunga alldeles torr och sträv. Rabarberplantan i Prakt är verkligen rabarberplanta, alltså no kidding mörkgröna majestätiska blad med all sin ursprungliga syrlighet och väldigt långt ifrån sötat rabarberkompott/paj. Om du önskade dessert så kommer du bli besviken. 
Om du däremot önskar skog och gröna blad så har du kommit rätt. Den andra noten som riktigt tar för sig i Prakt är svartavinbärsblad och en barnhandfull svartavinbär och på många sätt påminner doften en del om The Vagabond Prince Enchanted Forest. Tycker jag och tydligen en del andra enligt Fragrantica. (det är dock givetvis två olika dofter för ingen doft i parfymens värld är den andre lik). Prakt är min favorit av de tre dofter jag provat och jag tycker den är riktigt vacker, den får mig att tänka på mörkgröna blad som i början är kärva och torra men som under dagen övergår till en lättare fruktighet, en ljusare grönska som påminner om en vårdag i skogen. 
 
Noter: svartavinbärsblad, vilda bär, krusbär, rabarber, äpple, regnnoter, svarta vinbär,
äppelträ och jordiga noter 
 
Carl Moll, Birchwood in the Evening från 1902. picsource
 
Svensk Parfyms dofter är verkligen välgjorda och det märks att det ligger mycket tanke och känsla bakom hantverket. Som uppväxt i Sverige är det lätt att känna igen de noter som finns i dofterna Prakt, Virke och Stilla och kanske tycker jag mig också förstå de atmosfärer och känslostämningar som skaparen vill förmedla. Jag tänker iallafall att det beror på att jag är uppväxt här i Norden, känner till hur syrlig rabarber får tungan att dra ihop sig, hur olika träslag doftar i skogen en kylig dag (även om jag inte kan plocka ut varje träd för sig) och hur skymningen förmedlar ett alldeles speciellt ljus och vemod under slutet av en varm junidag.  
 
Det är givetvis tolkningar och det finns inga facit vad gäller hur mottagaren upplever ett konstverk, en filmsnutt, en dikt eller en doft. Kanske yrar jag för klockan är sent/tidigt men om du är sugen på att prova en doft eller flera som transporterar dig till en alldeles speciell sinnestämning, ett minne från din barndom parfymerat med rabarber, till en bit svensk björkskog en solig majdag eller... ja då tycker jag gott att du kolla in Svensk Parfym.
(finns möjlighet att köpa samples av dofterna, bra va!) 
 
 
 
Svensk Parfym is (obviously?) a Swedish perfume brand introduced by creator Henrik Lestréus in June this year. On the homepage Svensk Parfym you can learn more about the idea behind the brand, the interpretation of Sweden and its nature, culture and people in each scent. I have tried 3 of the scents so far, Stilla, Virke and Prakt and they are all beautifully crafted, and contains notes like the most tart and green rhubarb you can imagine, a plentiful of green leaves and blackcurrant leaves, wild berries, lavendel, rain notes, earth notes and woods... if you want to learn more about Svensk Parfym, I can truly recommend the homepage - where you also can sample the perfumes already mentioned + the newer scents of the brand.